Круглий стіл для вчителів світової літератури і російської мови

18 грудня 2013 року в СШ №135 було проведено круглий стіл «Педагогічні технології в освітньому процесі» для методистів РНМЦ, голів РМО вчителів світової літератури і російської мови. Учасники круглого столу обговорили особливості застосування педагогічних технологій у навчальному процесі та роботі шкільного методичного об’єднання вчителів.
Особливе зацікавлення педагогів викликало відвідання музею (хоч і розміщеного в школі, але не шкільного, не районного, а Київського!) Костянтина Паустовського, а особливий резонанс – виступ ініціатора його створення, учителя-словесника Ізабелли Кантор (на фото). Важливо, що музей створено винятково завдяки ініціативі вчителів, учнів школи та їхніх батьків.

Програма круглого столу
Музей К.Паустовського в СШ №135
Вікіпедія: Музей К.Паустовського в СШ №135
О.В.Дудар. Музейна педагогіка в сучасних освітніх технологіях: презентація виступу
І.В.Кузьменчук. Технології розвитку творчої особистості: презентація виступу
Т.А.Борзенкова. Педагогічні технології в роботі шкільного методичного об’єднання вчителів світової літератури і російської мови: презентація виступу

В Україні Костянтин Паустовський, «москвич за народженням і киянин в душі», прожив понад двадцять років. У Києві гімназист Паустовський, написав перші оповідання, які було опубліковано в київських журналах. Закінчивши в 1912 р. гімназію, він вступив до Київського університету на історико-філологічний факультет, де провчився два роки.
Саме в Україні К.Паустовський сформувався як журналіст і письменник, про що не раз зізнавався в автобіографічній прозі. У передмові до українського видання «Золотої троянди» (1957 р.) він писав: «У книгах майже кожного письменника, як крізь легкий сонячний серпанок, просвічується образ рідного краю з його безкрайнім небом і тишею поля, з його задумливими лісами й мовою народу. Мені загалом пощастило: я виріс в Україні. Її ліризму я вдячний багатьма сторонами своєї прози. Образ України я носив у своєму серці протягом багатьох років».
У музеї експонуються документи й матеріали, що висвітлюють біографію письменника та його творчість. Простора шкільна аудиторія оформлена справжніми музейними стендами та предметами інтер’єру помешкань київського періоду життя К.Паустовського.
Музей Костянтина Паустовського в СШ №135 м. Києва (вул. М.Коцюбинського, 12-Б) відкритий для відвідування всіма охочими (за попередньою домовленістю з адміністрацією школи).
На окрему розмову заслуговує й історія приміщення СШ №135: на початку ХХ ст. тут розміщувалося 2-ге реальне училище, а з 1909 р. – 7-ма чоловіча гімназія.

One comment

  1. Вікторія Дрозденко :

    Мала змогу потрапити до музею під час наради заступників директорів з виховної роботи Шевченківського району у жовтні 2015 р. Враження-неперевершені!
    Всі експонати музею зібрані з різних країн і джерел стараннями вчителів, учнів школи та їх батьків. Експозиція цілком займає простору шкільну аудиторію, яка оформлена справжніми музейними стендами і предметами інтер’єру київського періоду життя Паустовського. У музеї – два справжніх “віденських” стільця, круглий стіл, покритий квітчастій плюшевою скатертиною, безліч фотографій, книги, які читывал, мабуть, і сам Костик Паустовський, учень 1-ї Київської гімназії. А ще – справжній гімназійний кітель того часу, шкіряний пояс з потьмянілим бляхою і, звичайно, знаменита кашкет з емблемою все тієї ж гімназії. Точна копія тієї, на якій “належало сидіти, носити її в кишені і збивати нею дозрілі каштани. Після цього вона набувала той бойовий вигляд, який був гордістю цього гімназиста”.
    А справжньою прикрасою нашої наради стала літературно-музична композиція учнів школи все під тим же ключовим назвою “Наш Паустовський”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*